Τρίτη 17 Οκτωβρίου 2023

ΕΚΛΙΠΌΝΤΩΝ ΤΩΝ ΓΑΛΕΏΝ, ΧΟΡΕΎΟΥΣΙΝ ΟΙ ΜΎΕΣ!

Ένα εμετικό δημοσίευμα διάβασα σήμερα για ακόμα μια φορά, σε πανεπιστημιακή στήλη, δυστυχώς, σχετικό με την αποδόμηση του “Αρχανθρώπου των Πετραλώνων” Χαλκιδικής, από τι άλλο; Από ελληνικά… χέρια!
Πρωτίστως να σας πω, πως το Σπήλαιο Πετραλώνων Χαλκιδικής το οποίο για πάνω από 60 χρόνια ήταν, είναι, καταγεγραμμένο στους παλαιοντολογικούς-ανθρωπολογικούς καταλόγους, σύμπασας της οικουμένης χρυσοίς γράμμασιν, εδώ και 6-7 χρόνια, σίγουρα πάνω από 5, παραμένει ερμητικά κλειστό, εχθρικό στους επισκέπτες του που συνεχίζουν να συρρέουν από Ανατολή και Δύση για να το θαυμάσουν, την Τ.Α. (λέγε με Δήμο Ν. Προποντίδος – πρώην Μουδανιών) όχι μόνον να το αγνοεί, αλλά να σιγοντάρει κιόλας δια της πλαγίας οδού σ’ αυτό το έγκλημα, που λέγεται οριστικό κλείσιμο του “Σπηλαίου” για όλους, επ’ αόριστον, γιατί όχι; Και επ’ άπειρον!
Χαλάει βλέπετε την σούπα, των (βρωμο) συμμάχων μας της “σωστής πλευράς της ιστορίας”, το ΕΛΙΑΜΕΠ, τον “Παπαμαρινόπουλο και τα άλλα καλά παιδιά”, την “Λούση” (Χόμο Ερέχθους, μαϊμού) της Κένυας Αφρικής, στην οποία Κένυα έστησαν χρυσωρυχείο οι ανθέλληνες Αγγλοσάξωνες κατακτητές της, όχι όλοι, να μην τους αδικήσουμε, αλλά τους πλείστους της ακαδημαϊκής -τρομάρα τους- κοινότητος στην γηραιά Αλβιώνα! 5,0 εκατομ. υπολογίζονται οι επισκέπτες κάθε χρόνο που πηγαίνουν στην Κένυα της Αφρικής να δουν την "Λούση"! Και αυτοί, είναι πακτωλός χρημάτων στην Αγγλική οικονομία, η Κένυα δεν παίρνει τίποτα, ή μη μόνον το όνομα προορισμού!


Στα δικά μας, το Σπήλαιο είναι ιδιοκτησία του Κράτους, τα κατάφερε να το πάρει από τον... εαυτό του, του Ελληνικού κράτους, της “Δικτατορικής Ολιγαρχίας δια της Ψήφου” στην αισχρή “μεταπολίτευση” που εκλέγουμε πειθήνια όργανα κάθε τέσσερα χρόνια, ότι θέλουμε το κάνουμε, οι Κρατικοί δυνάστες μας (λέγονται και αρχαιολόγοι-παλαιοντολόγοι), δεν λογαριάζουμε κανέναν, ούτε δίνουμε λογαριασμό σε ΚΑΝΕΝΑΝ! Εμείς είμαστε τα αφεντικά του, “Γραμματείς και Φαρισαίοι”, εμείς αποφασίζουμε για τον πολιτισμό, την ιστορία αυτής της άμοιρης χώρας, να πάτε να κουμπουριαστείτε εσείς ο άχρηστος Λαός, ή δ’ αλλιώς, τσιμέντο να γίντε! Κι εσείς και οι αξιώσεις σας! 

Το άρθρο υπογράφει κάποια εκκολαπτομένη δημοσιογραφική διάνοια, ονόματι Βαγγέλης Πρατικάκης, τον οποίο προκαλώ να μου πει εάν ποτέ βρέθηκε, έστω και μια φορά στη ζωή του, όχι μέσα στο Σπήλαιο των Πετραλώνων, αλλά έξωθεν και τον περίγυρό του! Την τριγύρω γειτονιά!
Το πανεπιστήμιο που εμπλέκεται στο εν λόγω άρθρο και επικαλείται ως κυρία πηγή για την συγγραφή του ο “καλλιτέχνης”, είναι το “Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης”!
Όπου, αν ζούσε σήμερα ο Δημόκριτος, και διάβαζε όλες αυτές τις αρλούμπες ανοησίες που γράφονται σ’ αυτό, το πιο λίγο που θα απαιτούσε, θα ήταν, να σβηστεί ο αφιερωματικός τίτλος στο όνομά του, του πανεπιστημίου, δια παντός!
Κρίμα για το πανεπιστήμιο, κρίμα για τους μεγαλόσχημους καθηγητάδες του εκεί, κρίμα σε όλα, κρίμα για όλα!  
Μια τέτοια, είναι και η κυρία Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου, της οποίας τις θέσεις υιοθετεί και προβάλει ο συγγραφέας, αυτά του λέει, αυτά γράφει!

Πριν σας πάω όμως, στις τρομερές, έως εξωφρενικές ανακρίβειες, ψεύδη ασύστολα που πραγματεύεται το άρθρο, ΚΑ-ΤΑ-ΣΚΕΥΑ-ΣΜΈ-ΝΑ, θα πρέπει να σας πω ότι στο Σπήλαιο των Πετραλώνων ανάλωσε την ζωή του για πάνω από 40 χρόνια, εις εκ των πέντε (5) μεγαλυτέρων ανθρωπολόγων της υφηλίου μας όλων των εποχών, ο καθηγητής-ανθρωπολόγος Άρις (Αριστείδης) Πουλιανός.
Κακώς οι καλοί συνάδελφοι γράφουν το όνομά του “Αρης”, είναι από το Αριστείδης συγκοπτόμενο, και όχι από τον όνομα του θεού Άρη.  
Ο Πουλιανός ήρθε στην Ελλάδα από την Σοβιετική Ένωση του “Ψυχρού Πολέμου” στην οποία αντάρτης-κουμμουνιστής είχε καταφύγει μετά τη νίκη της “σωστής πλευράς της ιστορίας”. Ελέω Καραμανλή του Πρεσβύτερου. Αυτός τον έφερε, αρχές της δεκαετίας του 1960.
Αρχικά ο Πουλιανός είχε πάει στην Τασκένδη όπου πήγαιναν όλοι οι πολιτικοί πρόσφυγες, στη Μόσχα εν συνεχεία, όπου περάτωσε τις σπουδές του από βιολόγος απόφοιτος αμερικανικού κολεγίου, σε ανθρωπολόγος πλάι στον τότε μεγάλο άρχοντα της Ανθρωπολογίας στη Ρωσία, καθηγητή στο πανεπιστήμιο της Μόσχας, Φ. Γ. Ντέμπετς.
Το όνομα αυτού του καθηγητού του ο Άρης αργότερα δεν ξέχασε, θα δώσει στη μία των μεγαλοπρεπών αιθουσών του Σπηλαίου των Πετραλώνων το όνομά του, “Αίθουσα Ντέμπετς”,  ενώ την άλλη θα την ονομάσει “Αίθουσα Αριστοτέλους”, προς τιμήν του μεγίστου φιλοσόφου μας Αριστοτέλους.
Αυτούς τους δυο είχε ο Άρις ως ινδάλματα, τον έναν γιατί τον έκανε ανθρωπολόγο, και τον άλλον θεωρούσε μοναδική διάνοια και θεμελιωτή του “Νόμου της Εξελίξεως”, χωρίς να παραβλέπει, όπως μου έλεγε, και την συμβολή πολύ αργότερα του Βρετανού επιστήμονα Δαρβίνου.
Όμως, ο Αριστοτέλης ήταν αυτός που ξεχώρισε πρώτος τα έμβια όντα σε έναιμα και άναιμα, δηλαδή σ’ αυτά που έχουν αίμα, και σ’ αυτά που δεν έχουν! Ο πρώτος μεγάλος και καθοριστικός διαχωρισμός των εμβίων όντων!

Ο Πουλιανός ασχολήθηκε και με άλλες ανθρωπολογικές μελέτες στη χερσόνησο του Αίμου, φοβερή είναι αυτή των “Σαρακατσάνων της Νοτίας Βουλγαρίας”, η γυναίκα του Δάφνη είναι Σαρακατσάνα, όπως και άλλους χώρους παλαιοντολογικούς της χώρα μας, λέγε με Περδίκα Κοζάνης. Δεν είναι όμως του παρόντος αυτοί εδώ να ασχοληθούμε, τους προσπερνούμε, τους αφήνουμε για άλλη φορά.
Για την ιστορία, ο Άρις απεβίωσε το 2021 πλήρης ημερών στην Αθήνα σε ηλικία 97 ετών (γεννήθηκε το 1924), χωρίς να εκπληρωθεί η επιθυμία του να ταφεί στα Πετράλωνα μαζί με τον “Αρχάνθρωπο”, αυτό όμως δεν ήταν το τραγικό, αλλά το φυσιολογικό του τέλος, το τραγικό και μοιραίο ήταν πως, αμέσως τον Άρι, τον επόμενο χρόνο, το 2022, ακολούθησε στον Κάτω Κόσμο και ο γιος του Νίκος, ο μοναδικός ανθρωπολόγος στο ΥΠ.ΠΟ. και διάδοχος στα Πετράλωνα, ηλικίας λίγο άνω των 60 ετών!
Έτσι έκλεισε ολοκληρωτικά το κεφάλαιο “Πουλιανοί” στην Ελλάδα και το ανθρωπολογικό στερέωμα της υφηλίου μας, που μεσουράνησε για πάνω από μισόν αιώνα!
Μένουν τώρα τα “σκρίπτα” τους, τα "βέρμπα" έφυγαν, και αυτά αν θα τα καταδεχθεί κάποιος από τους “χρησίμους ηλιθίους” όχι μόνον πολιτικούς, αλλά και επιστήμονες που παράγει εσωτερική κατανάλωση η πατρίδα μας!
Όλα τα άλλα περί “ανθρωπολόγων επιστημόνων” στην Ελλάδα είναι μυθεύματα, κατασκευάσματα, ή αλλιώς, απλά και καθαρά, μπούρδες!
Στην Ελλάδα δεν υπάρχει έδρα “Ανθρωπολογίας” σε κανένα πανεπιστήμιό μας, τουλάχιστον εξ όσων γνωρίσω, μακάρι να με διαψεύσει κάποιος, θα το χαρώ πάρα πολύ! Αυτοί που παριστάνουν τους ανθρωπολόγους είναι γεωλόγοι το πλείστον, “και πάρα πολλοί καλοί”! Όπως συνήθιζε να μου λέει επίμονα ο Πουλιανός, στις κατ’ ιδίαν ατέλειωτες συζητήσεις μας, ΌΧΙ ανθρωπολόγοι. 


Έκανα αυτήν την πλαγιο-σημείωση για τον Άρι Πουλιανό, γιατί διαβάζοντας το άρθρο αυτού του εκκολαπτομένου δημοσιογράφαρου, από σειρά σε σειρά, παράγραφο σε παράγραφο, περίμενα να βρω κάτι, κάπου, έστω, το όνομα του Άρι και σαν απλή αναφορά, πως κάποτε… πέρασε και αυτός από εκεί, τον χώρο των Πετραλώνων Χαλκιδικής!
Αμ, δε; Δεν το βρήκα ΠΟΥ-ΘΕ-ΝΑ! Ούτε μια φορά, “Αδέρφια μου Αλήτες Σκυλιά”, όπως θα έλεγε και ο “Σκύλος” από την τσουχτερή στήλη του στην Εβδομαδιαία Εφημερίδα “ΧΑΟΣ” της Χαλκιδικής! ΟΎΤΕ ΜΙΑ ΦΟΡΆ!
Ο επίδοξος μεγαλο-αρθρογάφος, φαίνεται πως στο άκουσμα και μόνον της λέξεως “Πουλιανός, Πουλιανοί”, έπρεπε ή πρέπει, να βγάζει… την μπέμπελη!
Το άλλο τραγικό του άρθρου, είναι ότι η κυρία αυτή που ανέφερα παραπάνω, η καθηγήτρια του “Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης”, ονομάζει τον “Πετραλώνειο Αρχάνθρωπο” σαν “Χόμο Χαϊδελβεργένσις - Homo heidelbergensis” (οι γνωστές αντι-πουλιανές ανοησίες), αντί του σωστού που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια βιβλιογραφία από τον Άρι Πουλιανό, ως “Χόμο Πετραλονιένσις – Homo Petraloniensis”.

 
Το τελευταίο χλευάστηκε άγρια και από τους οπαδούς-πολιτικούς του Πασόκ μέσα και έξω της Χαλκιδικής στα χρόνια του "74" έως και σήμερα, ο μεγαλύτερος πολέμιος του Πουλιανού ήταν ο Ευάγγελος Τούρκογλου, επί παντοδυναμίας του κόμματος αυτού, ο οποίος τον έσερνε και συχνά-πυκνά στα δικαστήρια ως υπουργός πολιτισμού! Ο πολιτισμός έτρεχε από τα μπατζάκια του!
Δεν είναι μόνον ο “Πετραλωνιένσις” για τον Πουλιανό +/- 700.000 χρόνων. Αλλά και ο “Τριλλιένσις”, πίσω από το βουνό “Κατσίκα” προς βορράν, μέρος στο οποίο βρέθηκαν ανθρώπινα οστά ηλικίας 11,0 εκατομ. ετών, που ο Πουλιανός ονόμασε και ονομάζει, “Όρθιο Άνθρωπο”!
Να πω εδώ, άλλον έναν εξωφρενισμό του άρθρου από τον συντάκτη του, δίνει στον “Αρχάνθρωπο των Πετραλώνων” ηλικία από 200 χιλιάδες χρόνια που ισχυρίζονται “κάποιοι”, έως 700 χιλιάδες που δίνει ο Πουλιανός, χωρίς να κατονομάζει ούτε τους μεν, Ιωάννης Μελέντης και οι συν αυτώ, ούτε τον Πουλιανό! Πιάνει δηλαδή όλα τα “πόστα” το παιδί, μην… αδικήσει κανέναν;  Σημειώνει πάντως, με περισσή σοφία, πως ο “Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είναι ο τελευταίος απόγονος του συγχρόνου ανθρώπου, και των ανθρώπων Νεάντερταλ"! 

Όλα αυτά ο Πουλιανός, την ζωή του τις έρευνες του, τις ανασκαφές και τα πορίσματά του, τις μελέτες του, μας τα άφησε σε 12 τόμους συγγραφής, μα και σε πλήθος χιλιάδων άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά και εφημερίδες σε όλη την υφήλιο που δημοσίευσε, οι οποίοι τόμοι και αρθρογραφία, ενώ θα έπρεπε να είναι στις βιβλιοθήκες του "ΥΠΠΟ" ή των πανεπιστημίων μας για σπουδή και μελέτη από τον κάθε νέο επιστήμονα όλων των ειδικοτήτων, αυτοί, αυτά, βρίσκονται οικογενειακή κληρονομιά στα χέρια της γυναίκας του Δάφνης, το ανθρωπάκι αυτό, ο μέγας συντάκτης του άρθρου αγνοεί εντελώς φυσικά, μπορεί -και αυτό παίζεται- να έχει διαβάσει μόνον το τουριστικό φυλλάδιο που εξέδιδε και μοίραζε κάποτε στους τουρίστες στο ταμείο του, το Σπήλαιο Πετραλώνων. Όταν ήταν ανοικτό!

 Οι άλλες ψευδείς πληροφορίες που μας δίνει ο εύελπις συντάκτης αυτού του, πέρα για πέρα παραπλανητικού και ψευδούς άρθρου, είναι ότι “Το καθαρισμένο κρανίο, γνωστό ως Πετράλωνα 1, εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη”! Ώ, ποία ανακάλυψη!
Κάτι που πρώτη φορά στα 20 και πλέον χρόνια κοντά στον Πουλιανό, τους Πουλιανούς, ακούω πως έχει το “ΑΠΘ”! Μουσείο!
Και, προκαλώ πάλι τον οποιονδήποτε, γιατί είμαι απολύτως σίγουρος, εάν, εδώ και 40 χρόνια, έχει δει κάποιος αυτό το Κρανίο κάπου, σε κάποια προθήκη ή σε... συρτάρια του “ΑΠΘ”, ακόμα και σαν... σταχτοδοχείο σε γραφείο, να μου το πει και μένα, να μου το δείξει, θα χαρώ πολύ!
Το Κρανίο αρνήθηκαν οι “πανεπιστημιακοί” του “ΑΠΘ” να δώσουν πίσω στον Πουλιανό για μελέτη τότε, όταν τους το έδωσε αρχή-αρχή να το φυλάξουν (Μελέντης και οι συν αυτώ), ξέρετε γιατί;
Γιατί προσπάθησαν να αποκολλήσουν το σταλαγμιτικό υλικό που το περιέβαλε με… Κρατηθείτε!.. Επιστήμονες άνθρωποι!.. Θειικό οξύ!

 
ΟΥΔΕΙΣ γνωρίζει σήμερα να μας πει αν υπάρχει... εν ζωή αυτό το κρανίο -το πιο σίγουρο είναι ότι έχει καταστραφεί ολοσχερώς- και αν εκτίθεται σε μουσείο -στα Πετράλωνα και το αρχαιολογικό μουσείο Θεσσαλονίκης είναι το εκμαγείο του- ή στο ΑΠΘ όπως ισχυρίζεται ο αρθρογράφος.
Προκαλώ ακόμα μια φορά εδώ, αν κάποιος γνωρίζει σοβαρά περί της τύχης του, να με φωνάξει να το δω, να βάλω τον δάκτυλο στον τύπο των ήλων, και για λογαριασμό των ματιών και του εκλιπόντος Πουλιανού, ο οποίος στις συζητήσεις μας, καταθέσεις ψυχής, μου εκμυστηρεύονταν: “Αργύρη, θα ήθελα πριν πεθάνω, να δω και πάλι το κρανίο!.. Λες να τα καταφέρω;”.

[Σ.σ.: Σας εξομολογούμε, πως σ’ αυτές τις στιγμές με τον καθηγητή Άρι Πουλιανό, ήταν που πίεζα φοβερά τον εαυτό μου, να μην βάλω τα κλάματα!].

Τις ανοησίες ακόμα που καταγράφονται στο άρθρο για την εξάπλωση του ανθρωπίνου γένους στην... “Ευρασία” (Ελλάδα) από την “Λούση” (μαϊμού), την “Χόμο Ερέχθους” της Κένυας Αφρικής, τις προσπερνώ αηδιαστικά γιατί, αν μάθει εκεί που είναι ο Πουλιανός, πως ασχολούμαι μ’ αυτές, έστω και για πλάκα, θα… βρικολακιάσει σίγουρα και θα μου πιει το αίμα!
Αυτές τις αναπαράγει και ο γνωστός καθηγητής Σταύρος Παπαμαρινόπουλος μαθητής του Πουλιανού στα Πετράλωνα επί σειρά ετών, ο οποίος μπήκε -απόντος του Πουλιανού- στο Σπήλαιο και τις ανασκαφές του, έκανε τις "ζημιές του", και έφυγε λάθρα και νυκτός, κανονικά.
Ο Παπαμαρινόπουλος κατά πληροφορίες μου από τον Πουλιανό, κέρδισε μια υποτροφία του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό και τα γνωστά ανθελληνικά κέντρα, πριν γίνει καθηγητής εκεί που έγινε!

Μια τέτοια διάλεξη του Παπαμαρινόπουλου παρακολούθησα κι εγώ προ ετών στο Κέντρο “Νόησις” (και όχι “Νόεσις” που αρέσκονται να το αποκαλούν κάποιοι γελοίοι και αχρείοι βρωμιάρηδες της ελληνικής γλώσσας) της Πυλαίας (Πλανητάριο), σε ακροατήριο καθαρά επιστημονικό, “ανεβασμένο”, στο οποίο μας “απέδειξε”… λεπτομερώς, ο κύριος Παπαμαρινόπουλος, πως κινήθηκε η “Λούση” από την Αφρική, και έφτασε μέχρι το Ισραήλ, όπου την σταμάτησε απότομα για να δημιουργήσει τον “Εκλεκτό Λαό”!  
Ερωτηθείς όμως επίμονα από την ομήγυρη, επιστήμονες ήταν όλοι -ίσως μόνον εγώ να μην ήμουν επιστήμων και πεντέξι άλλοι- αν έχει υπόψιν του τις μελέτες και τις έρευνες του Άρι Πουλιανού στα Πετράλωνα Χαλκιδικής, ο Παπαμαρινόπουλος τήρησε εκκωφαντική σιγή ιχθύος, και περάτωσε απότομα την διάλεξή του!

 
Εκεί γνώρισα τον “επιστήμονα” Παπαμαρινόπουλο πρώτη φορά, τον οποίο “μετέφερα” στον Πουλιανό ο οποίος στη συνέχεια με ενημέρωσε για όλα τα άλλα.
Να σημειώσω ακόμα πως σ’ αυτή τη διάλεξη ο Παπαμαρινόπουλος, ήταν ενδεδυμένος και με το γνωστό κόκκινο κασκόλ, που μετά από τρεις δίπλες στο λαιμό του, οι δυο άκρες του ακουμπούσαν στο πάτωμα!
Άλλο τερατούργημα στο άρθρο του φιλοδόξου αυτού συντάκτη… επιστημονικής φαντασίας, είναι η αναφορά πως “Ο Άνθρωπος της Χαϊδελβέργης” -με τον οποίο ταυτίζει τον “Χόμο Πετραλωνιένσις”- είναι ότι “Γνώριζε την χρήση της φωτιάς και ήταν ίσως το πρώτο είδος που έχτιζε μόνιμες κατασκευές από πέτρα και ξύλο”. Τουρλού-τουρλού μαλιαφατούρα, δηλαδή!
Αφού τα “ίχνη της φωτιάς” τα έκλεψε από τον Αρχάνθρωπο, ενώ αυτός δεν είχε ιδέα από “κατασκευές με πέτρα και ξύλο”, ως μόνιμος κάτοικος και άνθρωπος των Σπηλαίων που ήταν.

Μας πληροφορεί ακόμα ο αρθρογράφος πως, η ανθρώπινη όψη-ομοίωμα που έχει συσταθεί για τον “Αρχάνθρωπο” (προσφιλής ενασχόληση των νέων επιστημόνων αυτής της ειδικότητος), δεν μπορεί να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, γιατί υπάρχει, λέει, πάρα πολύ μεγάλη απόκλιση σ’ αυτό.
Να, και κάτι σωστό που είπε ο κύριος, έχει μέλλον, αλλά την απόκλιση των 500 ετών που μας έδωσε για τον “Αρχάνθρωπο” (από 200 έως 700.000 χρόνια) δεν την είδε καθόλου!
Μάλλον, θα πρέπει να του... ΞΈΦΥΓΕ! 

*/*

ΔΙΑΒΆΣΤΕ ΚΑΙ ΤΟ ΆΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΠΡΑΤΙΚΆΚΗ,

Και βγάλτε μόνοι σας τα ΣΥΜΠΕΡΆΣΜΑΤΆ σας. Για το τι διαβάζετε, και πως ενημερώνεστε;

Άνθρωπος των Πετραλώνων: Πρώτο πορτρέτο ενός αρχαϊκού είδους

Σύγχρονες τεχνικές ανασύνθεσης προσώπου δίνουν μια εικόνα για την εμφάνιση ενός εξαφανισμένου συγγενή μας.

Κείμενο Βαγγέλης Πρατικάκης

Περισσότερο από 60 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο περίφημος «Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων» αποκαλύπτει το πρόσωπό του.

Έλληνες ανθρωπολόγοι εφάρμοσαν για πρώτη φορά τεχνικές ανασύνθεσης προσώπου στο κρανίο των Πετραλώνων για να εκτιμήσουν πώς μπορεί να έμοιαζε ο Homo heidelbergensis, ο οποίος έζησε από τα 700 έως τα 200 χιλιάδες χρόνια πριν και πιστεύεται ότι ήταν ο τελευταίος κοινός πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου και των Νεάντερταλ.

«Το κρανίο των Πετραλώνων είναι ένα από τα πλέον ανατομικά πλήρη ανθρώπινα απολιθώματα του Μέσου Πλειστόκενου και βασικό παλαιοανθρωπολογικό εύρημα στην Ευρώπη» γράφουν ερευνητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και άλλων ελληνικών ιδρυμάτων στο Journal of Archaeological Science: Reports.

Η ερευνητική ομάδα αναγνωρίζει ωστόσο ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει επιστημονική ομοφωνία για την ηλικία του κρανίου και το είδος στο οποίο ανήκει, κάτι που σημαίνει ότι το πορτρέτο που προέκυψε από τη μελέτη είναι μάλλον υποθετικό.

Το κρανίο βρέθηκε το 1960 από έναν χωρικό που εξερευνούσε το ασβεστολιθικό σπήλαιο των Πετραλώνων στη Χαλκιδική, περίπου 35 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Θεσσαλονίκης. Βρέθηκε κολλημένο στα τοιχώματα του σπηλαίου και ήταν καλυμμένο από ένα παχύ στρώμα σταλαγμίτη. Το καθαρισμένο κρανίο, γνωστό ως Πετράλωνα 1, εκτίθεται σήμερα στο Μουσείο Γεωλογίας, Παλαιοντολογίας και Παλαιοανθρωπολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι διάφορες προσπάθειες χρονολόγησης δίνουν αντιφατικά αποτελέσματα, με τις εκτιμήσεις για την ηλικία του ευρήματος να ποικίλουν από τα 150 έως τα 700 χιλιάδες χρόνια πριν. Ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν ότι πρόκειται για κρανίο του Homo erectus, o οποίος εμφανίστηκε πριν από περίπου 2 εκατομμύρια χρόνια και ήταν το πρώτο ανθρώπινο είδος που εξαπλώθηκε στην Ευρασία.

Σήμερα όμως τείνει να επικρατήσει η θεωρία ότι το Πετράλωνα 1 ανήκει σε Homo heidelbergensis, απόγονο του Ηerectus που έζησε στην Ευρώπη και πιθανώς και την Αφρική και την Ασία.

Ο «άνθρωπος της Χαϊδελβέργης» γνώριζε τη χρήση της φωτιάς και ήταν ίσως το πρώτο είδος που έχτιζε μόνιμες κατασκευές από πέτρα και ξύλο.

Η νέα μελέτη βασίστηκε στην υπόθεση ότι το κρανίο έχει ηλικία 609.000 ετών και ανήκει όντως σε άνθρωπο της Χαϊδελβέργης. Επειδή η κάτω σιαγόνα απουσιάζει από το απολίθωμα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στη θέση της τη σιαγόνα ενός διαφορετικού σκελετού από τη Γερμανία.

«Σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά σεξουαλικού διμορφισμού, το κρανίο ανήκει σε άνδρα» γράφει η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής την ανθρωπολόγο Χριστίνα Παπαγεωργοπούλου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Τα χαρακτηριστικά του κρανίου υποδηλώνουν νεαρή ηλικία, γύρω στα 35 έτη, και βάρος γύρω στα 52 κιλά.

Αντίγραφο του κρανίου των Πετραλώνων υποβλήθηκε αρχικά σε σάρωση τριών διαστάσεων και οι μετρήσεις τροφοδοτήθηκαν σε λογισμικό ανασύστασης προσώπου που αναπτύχθηκε από την εταιρεία Pixologic.

Η τρισδιάστατη εικόνα που προέκυψε παρουσιάζει έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών που ξεχωρίζει τον άνθρωπο της Χαϊδελβέργης από τον σύγχρονο άνθρωπο και τους Νεάντερταλ, όπως το κεκλιμένο κρανίο, τα ογκώδη υπερόφρυα τόξα και τα μεσαίου μεγέθους δόντια.

«Από ό,τι γνωρίζουμε», γράφουν οι ερευνητές, «η προσωπική ανασύνθεση του ανθρώπου των Πετραλώνων είναι η πρώτη ανασύνθεση προσώπου ανθρωπίνων που εφαρμόστηκε σε παλαιοανθρωπολογικό υλικό από την Ελλάδα.

Ωστόσο η ερευνητική ομάδα παραδέχεται ότι τεχνικές που εφαρμόστηκαν «παρουσιάζουν γνωστούς περιορισμούς» όταν εφαρμόζονται σε αρχαϊκά είδη ανθρώπων.

Παρόλα αυτά, η ανασύνθεση προσώπου «μπορεί να αναδειχθεί σε ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για τη διάχυση της πολιτιστικής γνώσης» και να «συμβάλλει στην κατανόηση της εξελικτικής επιστήμης από το ευρύ κοινό».