Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΑΝΑΡΧΑ, ΑΔΟΜΗΤΑ, ΚΑΙ ΑΝΕΥ ΣΧΕΔΊΟΥ… ΠΟΛΕΩΣ! (*)

Άναρχα, Αδόμητα και Άνευ Σχεδίου… Πόλεως, να χρησιμοποιήσω λέξεις της πολεοδομίας του πρώτου μου επαγγέλματος η σημερινή παρέλαση της 25ης Μαρτίου 2023 στο Ζαγκλιβέρι, και αν πω ότι του Πλατανοχωρίου, ίσως να ήταν καλύτερη, δεν θα είναι καθόλου υπερβολή!
Μα, θα μου πείτε, ευλόγως, στο Πλατανοχώρι ήταν τρεις κι ο κούκος. Ναι, έτσι μπορεί να ήταν, αν ήξερα όμως, ή μπορούσα να φανταστώ, πως θα ήταν του Ζαγκλιβερίου φέτος, στην οποία με χαρά πήγα να παραστώ και γιόρτασα, θα πήγαινα σίγουρα, και χωρίς κανέναν ενδοιασμό, σ’ αυτήν του Πλατανοχωρίου!
Είχα να γιορτάσω εθνική γιορτή 25ης Μαρτίου από τον καιρό του… “ΧΑΟΥΣ”! Δηλαδή, κοντά στα 15 χρόνια!
Τότε ήταν που πήγαινα, αν θέλετε και λίγο επαγγελματικά σ’ αυτές τις γιορτές, γι’ αυτό και το ξεκίνησα από χθες με μεράκι, μαθαίνοντας από πρώτο χέρι και από σίγουρα στόματα στο χωριό του Ζαγκλιβερίου, ότι “ναι, θα γίνει η παρέλαση, και μάλιστα με κάθε επισημότητα”!
Έτσι λοιπόν, βρέθηκα από τις 10.00 το πρωί εκεί, στον χώρο της γιορτής, στον οποίο σιγά-σιγά, άρχισαν να προσέρχονται οι πάντες, επίσημοι-ανεπίσημοι, για να γίνει στο τέλος αυτό που είπα στην αρχή του άρθρου, αν την κατονομάσω δε, και σαν τους “Γενναίους του Μπράνκα Λεόνε”, όχι μόνον δεν θα είναι και πάλι υπερβολή, αλλά ίσως, να είναι και ακόμα χειρότερα!
Διευκρίνηση, “Οι Γενναίοι του Μπράνκα Λεόνε” ήταν τίτλος κωμωδίας ιταλικής ταινίας με κύριο πρωταγωνιστή τον Βιτόριο Γκάσμαν, που όταν την είδαμε εκείνη την εποχή στα μέσα της δεκαετίας του “60”, δεν μαζέψαμε στην κυριολεξία της λέξεως, σαγόνια!


Να ξεκινήσω πρώτα από το παπαδίστικο μέρος της γιορτής, το οποίο δεν με αγγίζει και πολύ, ποτέ δεν μου κάνει εντύπωση, Εβραίικη Σολομωνική είναι, ούτε κρύο ούτε ζέστη, επομένως το προσπερνώ, χωρίς κανένα άλλο σχόλιο, χωρίς κανέναν άλλον λόγο.
Η προσέλευση του κόσμου ήταν καλή, στο “Εξωτικό Ζαγκλιβέρι”, που το γράφει και ο γείτονάς μου, το χασαπάκι μου ο Βασίλης! Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, γιατί δεν ξέρω, ειλικρινά, και πόσοι είναι οι σημερινοί κάτοικοι του Ζαγκλιβερίου; Ούτως ώστε να πω με σιγουριά, πως θα μπορούσε να ήταν μεγαλύτερη. Πάντως, και αυτή που παρευρέθηκε, τίμησε την γιορτή, ήταν αρκετά καλή, ας μην μεμψιμοιρούμε!

Το Μνημείο. Το Ηρώο.
Κάποιοι, αυτοί που έχουν τα γένια και τα χτένια της Τ.Α. του Ζαγκλιβερίου, θα πρέπει να καταλάβουν επιτέλους, ότι η θέση και η χωροταξία γύρω από αυτό, μια μαρμάρινη… σιδερόφρακτη στήλη των “φυλακισμένων” στην ουσία ηρώων μας, που προεξέχει στη γωνία ενός καθέτου δευτερεύοντος δρόμου με τον κεντρικό, δεν είναι και η πλέον κατάλληλη για τέτοιες εθνικές γιορτές -αυτό πιθανόν να ευθύνεται και για το μπάχαλο που έγινε μπροστά του φέτος- το Ηρώο πρέπει να μετακινηθεί αρκετά μέσα στο πάρκο, να γίνει πραγματικό Μνημείο, να γκρεμιστούν άθλιοι και άχρηστοι μαντρότοιχοι, να ανοίξει και να διαμορφωθεί μπροστά του ο χώρος, σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις και προδιαγραφές, είναι το ίδιο, όπως βλέπεται και στις φωτογραφίες από το αρχείο του πρωτεξαδέλφου μου Βασιλείου Η. Κρημιανιώτη, συνταξιούχου χημικού σήμερα στα Σανά, ο οποίος έβγαλε όλες τις τάξεις, και τις έξι, του Γυμνασίου Ζαγκλιβερίου κάποτε, ξεκινώντας  από μικρός αριστούχος παραστάτης, μέχρι μεγάλος στο τέλος σημαιοφόρος, είναι πάρα πολύ υπερήφανος γι’ αυτό! Που έβγαλε, απεφοίτησε από το Γυμνάσιο Ζαγκλιβερίου!
Δεν είμαστε στο 1960, αγαπητοί και φίλοι Ζαγκλιβερινοί! Αν το έχετε αντιληφθεί, απέχουμε 60 ολόκληρα έτη από εκείνη την εποχή, πάνω από μισόν αιώνα, δηλαδή.
Και το γηρασμένο Ηρώο σας, όπως όλα τα γηρασμένα πράγματα σ’ αυτόν τον κόσμο, θέλει “φρεσκάρισμα”, θέλει αναμόρφωση! Κι αν δεν είστε ικανοί να κάνετε κάτι τέτοιο, καλύτερα να το γκρεμίστε!
Οι αθάνατοι νεκροί μας, οι νεκροί σας, θα αντέξουν αυτό περισσότερο, από την σημερινή κοροϊδία και αγγαρεία που τους προσφέρετε! Γιατί η γιορτή η φετινή της 25ης Μαρτίου στο χωριό σας, είχε κι αυτό το χρώμα. Της αγγαρείας.  
Θα μείνω λίγο ακόμα στο Μνημείο-Ηρώο, χθες παραμονή της γιορτής που στάθηκα κι εγώ πρώτη φορά, αν θυμάμαι καλά, μπροστά του, ένας ευγενικός συντοπίτης σας από απέναντι ήρθε και άφησε ένα αναμμένο καντηλάκι στο μάρμαρο να καίει φλόγα άσβεστη όλη τη βραδιά.
Του είπα πως ολόκληρη η στήλη των ονομάτων θέλει ξήλωμα και φτιάξιμο από την αρχή. Τα ονόματα είναι πάρα πολλά, δυσανάγνωστα, οι ήρωες πάρα πολλοί, ολόκληρες οικογένειες τα άρρενα τέκνα είναι ξεκληρισμένες επάνω της, μεγάλη παράληψη η μη αναγραφή δίπλα στα ονόματα του τόπου και χρόνου θανάτου, που “έπεσαν” αυτοί οι άνθρωποι; Τα ξέρουν όλα οι αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους, από τις οποίες μπορούν να τα εκταμιεύσουν όσοι και όποιοι θέλουν, μιας και ένα ξερό όνομα γραμμένο πάνω σε μια στήλη ενός κρύου μαρμάρου, δεν μας λέει και απολύτως, ΤΙΠΟΤΑ!
Που ήταν το “Προσκλητήριο Νεκρών” της γιορτής; Γιατί δεν ακούστηκε; Ποιος το απάλειψε; Εκτός κι αν το έφαγε... η γάτα; Ή, ίσως, εγώ να είμαι κουφός και να μην το άκουσα! Ποιους πήγαμε, συγκεντρωθήκαμε ΟΛΟΙ εκεί να τιμήσουμε; Είμαστε καλά; Ή κάτι σοβαρό έχουμε πάθει στο μυαλουδάκι μας;  
Τα παιδιά των σχολείων με τα τύμπανα, ποιος αρρωστημένος διδασκαλικός νους τα ανάγκασε, τα “δίδαξε” να κάνουν εκείνον τον “μπαραχατό” που έκαναν, ντόπια λέξη την οποία καταλαβαίνουμε όλοι μας, πριν και μετά την κατάθεση των στεφανιών; Ή, μήπως, και εδώ, τα παιδιά ελλείψει διδαχής, έκαναν κι  αυτά τα καημένα, ότι τους κατέβαζε η γκλάβα; “Μ’ όποιον δάσκαλο καθίσεις, τέτοια γράμματα θα μάθεις”!
Αν δεν είναι ικανοί και άξιοι οι καθηγητές και οι δάσκαλοι σήμερα να οργανώσουν τέτοιες γιορτές, ας σταματήσουν τουλάχιστον να τις εξευτελίζουν! Ή ας πάνε να “παραπονεθούν” στα... συνδικαλιστικά τους όργανα. Τις άθλιες συντεχνίες!
Κάποτε στις γιορτές αυτές, όλοι περάσαμε μαθητές, κάναμε εξαντλητικές πρόβες, διαγραμμίσεις, θέσεις επισήμων και μη οι αρμόδιες αρχές, προκειμένου να βγει ένα σωστό αποτέλεσμα, ή τουλάχιστον κάποιου επιπέδου, το οποίο στο τέλος πάντα έβγαινε!
Σήμερα τα παιδιά που παρευρέθηκαν στη γιορτή, που νόμισαν ότι πήγαν; Σε σχολική εκδρομή; Σε μαθητικό πάρτι; Ή στην ντισκοτέκ της γειτονιάς, να εξασφαλίσουν την οικονομική ενίσχυση της πολυήμερης εκδρομής;
Πήγαν να τιμήσουν τους αθανάτους νεκρούς τους ήρωες, γραμμένους τα ονόματά τους πάνω σε
μια κρύα μαρμάρινη στήλη, στην οποία ενδεχομένως… Να κάνω και μια μακάβρια πρόβλεψη όσο σκληρή και αν είναι… Αύριο-μεθαύριο, μπορεί να γραφτούν και κάποια ονόματα δικά τους, στρατιωτών, αξιωματικών, αεροπόρων των Ενόπλων μας Δυνάμεων συνέχεια των παλιών, και των κοριτσιών, αφού καταφέραμε, κατατάξαμε και αυτά στην κατηγορία των σκληρών και “ανθυγιεινών” ανδρικών επαγγελμάτων!
Από τους κ.κ. δασκάλους και καθηγητάδες, είπε, μίλησε ποτέ κάποιος προεόρτια σ’ αυτά τα παιδιά, γι’ αυτήν την, ολίγον μακάβρια περίπτωση όπως είπα; Να δείξουν τον αναλόγιο σεβασμό; Σιγά μην μπήκε στο κόπο!   
Τα παιδιά όλων των βαθμίδων, οι μαθητές που πήραν μέρος στην φετινή γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Ζαγκλιβέρι, δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα ούτε λίγα αριθμητικά. Και με μια καλή, άρτια οργάνωση, θα μπορούσαν να τραντάξουν τον τόπο, όπως τον τράνταξαν στο χρονικό της μέρας οι Ημίθεοί μας. Προσωπικά τα περίμενα πολύ λιγότερα. Και δεν φταιν τα παιδιά, οι “διδασκόμενοι” για το χάλι που βιώσαμε σήμερα εκεί στο Ζαγκλιβέρι. Μπροστά στο Ηρώο-Μνημείο του. Φταίνε οι “διδάσκοντες”! Αυτοί χρεώνονται τα οποιαδήποτε λάθη, όπως και τις τιμές. Των οποίων όμως την φαιά ουσία του εγκεφάλου, μάλλον, φαίνεται να κατέφαγαν και σ’ αυτούς, οι απεργίες, οι καταλήψεις, οι βανδαλισμοί, τα δεδουλευμένα, οι υπερωρίες, τα νυχτερινά, τα ανθυγιεινά, τα επιδόματα, και ότι άλλο διάολος τον πατέρα, απορρέει από αυτές τις άθλιες, όπως είπα και παραπάνω “συντεχνίες”!
Η Ελλάς σήμερα κυβερνάται από άθλιες συντεχνίες! Ούτε από κόμματα, ούτε από πρόσωπα. “Από ελεεινές και άθλιες συντεχνίες”!

Η παρέλαση.
Δεν θα μπω στον κόπο να κάνω λεπτομερείς περιγραφές ή παρατηρήσεις, οι οποίες  μπορεί να είναι και ανώφελες. Μια λέξη θα γράψω μοναχά, που τα λέει όλα. ΑΘΛΙΑ!
Άθλια παρέλαση, από τέσσερα σχολεία και έναν πολιτιστικό, πέρασε φέτος συρφετός, μπροστά από  ανυπάρκτους επισήμους, όσο πιο άθλια μπορούσε!
Κράτησα προτελευταίο τον “Πανηγυρικό της Ημέρας”. Τον οποίο εκφώνησε ο καλός φίλος και τοπικός πρόεδρος της κωμοπόλεως του Ζαγκλιβερίου, Νίκος Κοπαρανίδης. Και μάλιστα από μνήμης!
Θα το πω ευθαρσώς, και θα το ομολογήσω! Δεν έχω κανένα πρόβλημα, προσωπικά, ήταν ο πιο πατριωτικός Πασοκικός πανηγυρικός σε εθνική γιορτή, που άκουσα τα τελευταία 30 χρόνια!
Και λέω Πασοκικός, γιατί ο Νίκος, ασχέτως του μανδύα ανερξαρτήτου πολιτικά που θέλει να ενδύεται περιστασιακά, είναι παλιό και νέο στέλεχος Πασόκ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι και μομφή, ρετσινιά στο πρόσωπό του. Καθαρή πολιτική θέση είναι, ο καθένας μας μπορεί να έχει όποια πολιτική θέση γουστάρει, μέσα στο δημοκρατικό πολίτευμα που ζούμε, τα έργα του και τις πράξεις του κρίνουμε, μας κρίνουν οι άλλοι, και  όχι τις πολιτικές μας ιδέες.
Είπα Πασόκ, για την ιστορία, γιατί επί πασοκικής μονοκρατορίας από τον, αλήστου μνήμης, εκείνον “Αντρέα Παπαντρέα”, σε τέτοιες γιορτές, τέτοιες πανηγύρεις, είχαμε σιχαθεί να ακούμε ανοησίες βλακείες, αηδιαστικά ευφυολογήματα, για “επαναστάσεις εναντίον τσιφλικάδων”, εναντίον “κοτζαμπάσηδων” και άλλα έπεα πτερόεντα, χωρίς και πάλι αυτό να σημαίνει, ότι δεν υπήρχαν και αυτοί στην Επανάσταση.
Όμως, ξεκάθαρα και άπαξ δια παντός. Για τα σημερινά “γιουσουφάκια”, τους διαδρομιστές των υπουργείων του “Άστεως”, που το “παίζουν” και συμβουλάτορες υπουργών. Την επανάσταση το γένος η φυλή, οι Έλληνες, την έκαναν εναντίον του τούρκου δυνάστη και κατακτητή, και κανενός, μα κανενός, άλλου. Αυτός ήταν ο στόχος, αυτός ήταν ο εχθρός, αυτός έπρεπε να εκδιωχθεί, να ταπεινωθεί, όπως ταπεινώθηκε, και για λογαριασμό όλης της Ευρώπης!
Ναι, εμείς οι Έλληνες, ξελασπώσαμε και ΌΛΗ την Ευρώπη, που ακόμα κι εκεί, το παίζουν “γιουσουφάκια”!

Εμείς είμαστε η Ευρώπη, και εμείς διαλύσαμε την Οθωμανική λεγόμενη και Αυτοκρατορία, χωρίς εμάς οι τούρκοι, θα έπιναν καφέ ακόμα στα χλιδάτα σαλόνια της Βιέννης ή και αλλού, αφού οι περισσότερες από τις άλλες μικρές χώρες, ήταν και του χεριού τους.
Η επανάσταση ξεκίνησε από την Μολδοβλαχία, την “Φιλική Εταιρεία” - στην οποία κάποια ενδογενή καθάρματα, θέλουν ακόμα και στις μέρες μας να προσάπτουν μομφή – την Βλαχία δηλαδή, και την Μολδαβία. Η οποία Μολδαβία δοκιμάζεται άγρια στο στόμα του λύκου με την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, και της οποίας το μέλλον ακόμα μια φορά, σήμερα, διαγράφεται θολό.
Συνεπώς, ο Νίκος πολύ καλά έκανε και εστίασε, έδωσε βαρύτητα στον σημερινό πανηγυρικό του λόγο σε όλα αυτά, την επιτυχημένη σύνδεση της προεπαναστατικής εποχής της ευρύτερης περιοχής του Ζαγκλιβερίου με την “Επανάσταση της Χαλκιδικής” - η οποία είναι πολύ μεγάλο κεφάλαιο στην  ιστορία της “Επαναστάσεως του 21”, θα μου πείτε, και σε ποιο κεφάλαιο τις τετρακισχιλιοστής ιστορίας μας δεν είναι δυνατή η παρουσία της Χαλκιδικής - η οποία κηρύχθηκε πριν από την  επανάσταση του Μωριά, και η οποία αν και κατεπνίγη στο αίμα, κάηκε και εξανδραποδίστηκε όλη η ύπαιθρος Χαλκιδική συθέμελα, έδωσε όμως την εξάμηνη σωτηρία παράταση στα εκστρατευτικά σώματα εκεί, της Πελοποννήσου, να συγκροτηθούν, να οργανωθούν… Ακόμα περιμένει, παρά τις αθυρόστομες υποσχέσεις του υπουργείου της α-Παιδεία μας να συμπεριληφθεί στα σχολικά βιβλία εγχειρίδια η ιστορία της Χαλκιδικής στην “Επανάσταση του 21”, να μάθουν, αν μη τι άλλο, οι Μακεδόνες, ποιανών γονιών παιδιά είναι, και από ποια ανθρώπινα γεννητικά όργανα βγήκαν!
Και είναι λάθος, οι Ζαγκλιβερινοί να “νοιώθουν” Θεσσαλονικείς και όχι Χαλκιδικιώτες - να το πάμε και λίγο πιο πίσω, Θρακιώτες, αν δεν ξέρουμε το πραγματικό γενεαλογικό μας δένδρο, δεν ξέρουμε τίποτα - αφού η Θεσσαλονίκη, ένας μπάσταρδος ημι-νομός της τουρκοκρατίας, έγινε στο Ελληνικό κράτος νομός, εις βάρος της Χερσονήσου (νομού) Χαλκιδικής και του Νομού Πέλλας.
Μάλιστα, σε μια δυνατή αρθρογραφία μου που είχα αναπτύξει, όχι μόνον στην εφημερίδα “ΧΑΟΣ” την δική μου, αλλά και σε άλλες τοπικές, είχα πει πως, τώρα με τις ανακατατάξεις του “καποδίστρια” και του “καλλικράτη”, είναι η μοναδική ευκαιρία ίσως, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο νομό Χαλκιδικής, όλη την χερσόνησο δηλαδή, με πρωτεύουσα την Θεσσαλονίκη. Μια χρυσή και σωστή γεωγραφική-διοικητική δομή, που θα έλυνε και πάρα πολλά από τα δυσεπίλυτα πράγματα, προβλήματα που σέρνονται και στους δυο νομούς, Χαλκιδικής και Θεσσαλονίκης, για πολλές-πολλές δεκαετίες!
Δράττομαι της ευκαιρίας εδώ να πω και πάλι, πως το "Ζαγκλιβέρι" χωρίς να το έχω ετυμολογήσει ακόμα -όποιος το έκανε δεκτή η θέση του και η άποψή του- τοπωνύμιο κατά το μεγαλύτερο ποσοστό σλαβικό και λιγότερο τούρκικο, πρέπει να αλλάξει ονομασία (δείτε τι κάνουν οι γύφτοι των Σκοπίων – εμείς απλά βάζουμε τα δάχτυλά μας στο στόμα και πνιγόμαστε), υπάρχει πανάρχαιο τοπωνύμιο, όχι στα “μακρινά” Καλίνδοια, αλλά μόλις 200-300 μέτρα έξω από το χωριό ανατολικά, πάνω στον δρόμο προς Καλαμωτού, ο μεγάλος γήλοφος δεξιά μετά τα σιλό, στον οποίο η αειμνήστη και ικανοτάτη αρχαιολόγος Ιουλία Βοκοτοπούλου, αλλά και ο Κώστας Σισμανίδης που ανέσκαψε μετά από αυτήν για χρόνια, ανέδειξε τα Καλίνδοια συμφωνεί μαζί της, τοποθετεί υποθετικά (αλλά και σίγουρα), την πολίχνη δορυφόρο των Καλινδοίων “Καμακαί/ες”. Υπάρχει στην “Νικίειο Ειρήνη” που συνήφθη το 422 π.Χ., όπως και η “Θαμίσκια”, και αυτή υποθετικά στον Άγιο Παντελεήμονα του Αδάμ, οι “Τριποαί/ες”, κάτω από τον προϊστορικό λόφο του “Γκραντίστ” Σανών, όπου με κανονική ανασκαφική έρευνα της ΙΣΤ΄ Ε.Κ.Α.Θ. βρέθηκε μεγάλος κεραμικός κλίβανος κλασικής περιόδου. 2,5 χιλιάδων χρόνων!
Και οι τρεις αυτές πολίχνες, αναφέρονται σαφέστατα στην “Νικίειο Ειρήνη” ως δορυφόρες πολίχνες της μεγάλης πόλεως των Καλινδοίων, μιας από τις 32 πόλεις του “Κοινού των Χαλκιδέων (Χαλκιδικιωτών)”, με πρωτεύουσα-μητρόπολη, στρατιωτική δύναμη την Όλυνθο!  
Ο κύβος ερρίφθη για την αλλαγή του σλαβικού ή τουρκικού τοπωνυμίου του Ζαγκλιβερίου, μένει στους κατοίκους και των αρχών του, να θέλουν να λέγονται Ζαγκλιβερινοί, στα σλάβικα ή στα τούρκικα!
Η Καλαμωτού το αποτόλμησε, το έκανε “Καλίνδοια”, αλλά φελλοί, ανεγκέφαλοι και αυτοί, έβαλαν μπροστά το “Νέα”, με το οποίο διέκοψαν την “συνεχή κατοίκηση” που είναι και το άκρως ζητούμενο!
Όλα αυτά που διαβάσατε παραπάνω, μπορεί να σας φαίνονται και ολίγον φαιδρά ή αστεία, πρέπει όμως πρωτίστως να γνωρίζετε, πως οι Διπλωματίες όλων των χωρών (Διπλωματία ίσον Πόλεμος Ειρήνης), για εγέρσεις αξιώσεις μετακινήσεων συνόρων (αλά τούρκα ή αλμπάνια), πάνω σ’ αυτά βασίζονται και εκτελούνται, αυτά έχουν στην φαρέτρα τους!
Μιλήστε και με κανέναν Διπλωμάτη, όχι όμως με εκείνον τον μανάβη του Σίδνεϊ στην Αυστραλία, τον οποίο ο “Αντρίκουλας” -μη γράψω και το δεύτερο συνθετικό και γίνει χαμός - άμα την αναλήψει των καθηκόντων του το 1981 ως πρωθυπουργού του Ελληνικού Κράτους, αποκαθήλωσε τον πραγματικό και δυνατό πρέσβη μας διπλωμάτη που είχαμε εκεί, και έβαλε αυτόν!
Τελευταίο, για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου του 1821 στην, όχι και τόσο όμορφη, αλλά “εξωτική” για τον γείτονά μου Βασίλη κωμόπολη του Ζαγκλιβερίου, κράτησα την ανύπαρκτη στάση της αστυνομίας για την έννομη και εύρυθμη τάξη της γιορτής! Το μπάχαλο που έγινε δηλαδή!
Το αστυνομικό Τμήμα Ζαγκλιβερίου, απ΄ ότι πληροφορήθηκα -που μπορεί να είναι και λάθος, δεν ξέρω, γιατί μου φάνηκε κομματάκι χοντρό - έχει εγγεγραμμένους στη δύναμή του άνδρες και γυναίκες προσωπικό, 80 ατόμων! Και στην γιορτή, ήταν μόνον δύο! Κι αυτοί χωρίς κανένα ρόλο, απλοί θεατές, παρατηρητές!
Οι υπόλοιποι 78, που μπορούσαν να κάνουν και στρατιωτική παρέλαση, που ήταν; Άπλωναν... τραχανά στο Τμήμα και τον στέγνωναν; Ή μήπως, στο Κ.Υ.Ζ. και έδιναν παράνομες τροχονομικές κλήσεις σε οχήματα ασθενών που προσέρχονται εκεί, το οποίο Κ.Υ. αισχρώς και αηδιαστικώς, δεν τους παρέχει σε 4 στρέμματα τόπο, ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΈΣΗ!

[Υ.Γ. Προς το κουμμούνι τον Θεοδωρικάκο:
Από πότε, και βάσει ποίων εντολών, διαταγών κ. Θεοδωρικάκε, οι γυναίκες αστυνομικίνες δεν χαιρετούν κανονικά και στρατιωτικά, στο άκουσμα του εθνικού μας Ύμνου;]
 
Με τις υγείες σας, “Αδέρφια μου αλήτες σκυλιά”, που εύχονταν και ο “Σκύλος” του “ΧΑΟΥΣ” από την σκωπτική του στήλη…
Ευοί ευάν και σε σας συνέλληνες της Διονυσιακής Λατρείας, Έρρωσθε και Ευδαιμονείτε…
Αθάνατοι ήρωες του 21, είστε συνεχώς στη μνήμη και την σκέψη μας, να “κοιμάστε” ήσυχοι…
Να βοηθάει η χάρη της Παναγίας και τα Εβραιοχριστιανόπουλα που πάνε με χαρά, γιορτάζουν σήμερα την “ευαγγελίαν” της, μύρισε λέει, τον κρίνο και κυοφόρησε τον Χριστό!..
(Αν είναι έτσι… Γιατί και οι άκαρπες γυναίκες στείρες, δεν μυρίζουν έναν κρίνο, να κάνουν κι αυτές έναν “χριστό” στο παλικάρι τους, που τις παρατάει άκαρπες στείρες του πεταματού; Γιατί;)


ΖΉΤΩ Η ΕΛΛΆΣ,
ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ,
ΖΗΤΩ ΟΙ ΑΝΑΘΑΝΤΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΟΙ ΟΠΟΊΕΣ ΚΑΙ ΣΉΜΕΡΑ ΔΟΚΙΜΆΖΟΝΤΑΙ ΞΑΝΑ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΉΣΟΥΝ ΤΙΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣ ΚΑΙ ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΙΚΈΣ ΟΡΔΕΣ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΉΣ, ΌΠΩΣ ΤΌΤΕ, ΠΡΙΝ 2,5 ΧΙΛΙΆΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΑΡΑΘΏΝΑ, ΣΤΙΣ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, ΣΤΗΝ ΣΑΛΑΜΙΝΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΛΑΤΑΙΕΣ.
Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΊΝΑΙ Ο ΊΔΙΟΣ, ΜΟΓΓΟΛΟ-ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΠΆΝΤΑ!  

 

(*) Για όσους δεν το ξέρουν, κι εγώ την πρώτη μου τάξη την έβγαλα στο γυμνάσιο Ζαγκλιβερίου, έχω συγγενείς στο Ζαγκλιβέρι, τον μεγάλο μου θείο Δημήτρη, την πρωτεξαδέρφη μου Φωτεινή, ίδιο όνομα με της αδερφής μου, που αγαπούσα και πάρα πολύ.